Wallstrasse 21
26810 Westoverledingen (D)
Dinsdag - Vrijdag
9.00u - 16.00u

Acupressuur

Acupressuur wordt beoefend als een vorm van therapie van traditionele Chinese geneeskunde (TCM) meer dan 5.000 jaar geleden, om het lichaam en de energiesystemen te harmoniseren. Er zijn verschillende acupressuur richtingen Jin Shin Do (druk), Shiatsu (massage) en de acupunctuur massage volgens Penzel (massage, verwijderen). Vanuit de energetische toestand van het lichaam, wijst de TCM alle organen en lichaamfuncties vijf basiselementen toe: vuur, aarde, metaal, water en hout. Basis energie stroomt door ons lichaam via de daartoe geëigende kanalen, "Meridianen" genoemd. Deze meridianen zijn punten, die infusie van de energieën in het lichaam en het uittreden daarvan mogelijk maken. Deze punten worden gestimuleerd met de hulp van acupressuur, evenwicht van de energie-niveaus in het lichaam, het activeren van zelf genezende krachten en het harmoniseren van lichaam en geest.

In tegenstelling tot acupunctuur, die gebruik maakt van naalden voor het stimuleren van dezelfde energie punten, werken acupressuur oefeningen vooral door druk met de vingers. Voordat we ons tot de belangrijkste tien acupressuurpunten wenden, loont het zich in te gaan op de relatie tussen de levensenergie Qi en de meridianen.

Acupressuur: Levensenergie Qi en de meridianen

Het centrale begrip van 'Qi' in de Chinese geneeskunde kan als subtiele stof worden begrepen die wordt geleverd in de vorm van adem, geur, gas, lucht, energie, gedachten, emoties, evenals fysieke en mentale herinneringen. Het is de levenskracht die via een systeem van trajecten door ons lichaam stroomt. Deze trajecten heten--zoals hierboven beschreven - meridianen. Er zijn twaalf belangrijke meridianen, in lengterichting gesitueerd, aan beide zijden van het lichaam die onze organen of orgaangroepen doorstromen. Omdat de meridianen met elkaar verbonden zijn, beweegt de Qi volgens de TCM in een gezond persoon in de ongestoorde stroom door het hele lichaam. Is een kanaal geblokkeerd, kan ook de Qi niet meer vrij stromen. Het orgaan dat aan de meridiaan gekoppeld is wordt in zijn functioneren aangestast. Dien tengevolge, kunnen ziekten ontstaan.

Wegdrukken van ziekten met acupressuur

Om het evenwicht tussen de vijf energieën in een lichaam te herstellen en het daarmee vermijden van ziekten of bestaande klachten te behandelen, word bij acupressuur met de vingertoppen of met vingernagels circa 5 seconden tot 2 minuten druk op de energiepunten uitgeoefend. Een krachtige druk werkt daarbij rustgevend, een zachte stimulatie daarentegen werkt reactief. Ook kunt u door te tikken, wrijven of kneden de energetische disharmonie in de meridianen oplossen. Door het activeren van de energieën met acupressuur kunnen punten een bestaande blokkade in de meridiaan opheffen en hervatten de gezonde stroom van Qi. Acupressuur is met succes toegepast, bijvoorbeeld voor spijsverteringsstoornissen, hoge bloeddruk, bloedsomloop verstoringen, slapeloosheid, hoofdpijn, kiespijn, nervositeit, stress, depressie, astma, artritis, etc.